Kata Kata Bijak Lelaki Sejati, Setia Dan Sholeh

Kata Kata Bijak Lelaki Sejati, Setia dan Sholeh - Soleh dapat di definisikan sebagai seorang lelaki muslim yang beriman (mukmin), higienis dari segi lahir dan batinnya, mengambil makanan yang higienis dan halal(bukan dari sumber yang haram)serta senantiasa berusaha menjauhkan dirinya dari kasus kasus yang akan mendorong kearah maksiat dan menariknya ke jurang NERAKA yang amat dalam. Lelaki soleh juga ialah seorang lelaki yang senantiasa taat kepada Yang Mahakuasa swt. dan RasulNya walau dimana sahaja mereka berada dan pada bagamana keada’anya. Kesolehan seseorang lelaki menjadi idaman setiap isteri

Selain itu lelaki sholeh juga merupakan manusia insan yang senantiasa menerima ujian dan cobaan daripada Yang Mahakuasa swt. Para nabi nabi dan orang orang yang mulia Mereka menghadapi segala ujian tersebut dengan hati yang sabar dan tetap teguh dalam keimanan serta pendirian. Mereka tidak gampang mengalah kalah dari keganasan dan tekanan musuh.

dapat di definisikan sebagai seorang lelaki muslim yang beriman  Kata Kata Bijak Lelaki Sejati, Setia dan Sholeh

Jika anda seorang wanita, carilah lelaki yang mempunyai perkataan dan sifat-sifat ini namun apabila anda seorang lelaki, jadilah seorang lelaki yang mempunyai sifat-sifat ini. Berikut ini kami sajikan untuk anda sahabat pembaca Kata Kata Bijak Lelaki Sejati, Setia dan Sholeh
Lelaki sejati bukanlah dilihat dari bagaimana beliau di hormati di daerah bekerja, tetapi bagaimana beliau dihormati di dalam rumah.
Lelaki Sejati bukanlah dilihat dari bahunya yang kekar, tetapi dari kasih sayangnya pada orang disekitarnya.
Lelaki sejati bukanlah dilihat dari banyaknya akhwat yang memuja, tetapi komitmennya terhadap akhwat yang dicintainya.
Lelaki sejati bukanlah dilihat dari jumlah barbel yang dibebankan, tetapi dari tabahnya beliau mengahdapi lika-liku kehidupan.
Lelaki sejati bukanlah dilihat dari jumlah sahabat di sekitarnya, tetapi dari perilaku bersahabatnya pada generasi muda bangsa.
Lelaki Sejati bukanlah dilihat dari kerasnya membaca Al-Quran, tetapi dari konsistennya beliau menjalankan apa yang ia baca.
Lelaki sejati bukanlah dilihat dari kerasnya pukulan, tetapi dari perilaku bijaknya memahami persoalan. Lelaki sejati bukanlah dilihat dari dadanya yang bidang, tetapi dari hati yang ada dibalik itu.
Lelaki sejati bukanlah dilihat dari suaranya yang lantang, tetapi dari kelembutannya menyampaikan kebenaran.
Lelaki sejati yaitu lelaki yang selalu bertanggung jawab atas cintanya, dan tak mau mengotori dan menodai cintanya dengan dosa. Dan akan senantiasa berusaha menajalani cintanya untuk meraih ridhoNya.
Lelaki sejati yaitu lelaki yg sanggup mengendalikan amarahnya. Meski sakit harus tetap tersenyum.
Lelaki sejati akan segera bertaubat dan memperbaiki diri disaat tersandung kerikil-kerikil tajam godaan keindahan duniawi.
Lelaki sejati akan selalu sabar dan nrimo menahan diri dalam menjalani larangan yang sudah ditetapkan Ilahi, dan tak akan mau melanggar, mendustakan ataupun mengingkari.
LELAki sejati bukan dilihat dari wajahnya yg Tampan , tapi dari tabahnya beliau menghadapi lika-liku Kehidupan
Lelaki sejati bukanlah pezina yang suka mampir di sana sini, bergonta ganti dan tak pernah takut akan mati, apalagi dengan siksaan malaikat di alam abadi nanti.
Lelaki sejati tak akan merasa murung dan sakit hati ketika di hina dan di caci alasannya yaitu dianggap tak bisa untuk menikmati wanginya bunga-bunga dunia yang tumbuh liar.
Lelaki sejati tak akan gampang terbawa oleh arus gelombang dan ekspresi dominan pergaulan di zaman bebas masa kini.
Lelaki Sejati tidak Cinta gadis paling manis di dunia. Tapi mereka cinta gadis yang boleh menciptakan dunia mereka yang paling manis
Lelaki yang mempunyai cinta sejati dalam dirinya tak akan suka mojok berduaan di malam hari, alasannya yaitu selalu berkeinginan mengasihi untuk dinikahi bukan untuk melanggar dan melaksanakan perbuatan-perbuatan keji.
Lelaki yang mempunyai cinta sejati dalam dirinya akan lebih sering hidup sendiri, alasannya yaitu tak gampang untuk jatuh cinta dan mencintai.
Lelaki yang sejati yaitu lelaki yang sentiasa memastikan perempuan yang disayanginya menutup aurat
Seorang Lelaki atau lelaki sejati tidak akan suka mengobral kesepakatan dan memberi mimpi-mimpi, alasannya yaitu akan lebih menentukan menjomblo sendiri dari pada harus berjanji, berdusta dan mengingkari.
Seorang Lelaki pecinta sejati akan selalu mencoba untuk menundukkan nafsu dan menahan diri, alasannya yaitu tak akan mau untuk menodai kesucian terlarang anugerah Ilahi.
Seorang lelaki yang benar-benar pecinta sejati akan selalu mengasihi hingga mati, alasannya yaitu tak akan gampang berpaling apalagi berpindah kelain hati ketika hati sudah menentukan dan mencintai.
Tugas seorang LELAKI MUSLIM: Selalu mengingatkan para perempuan dalam menjaga aurat dan ibadahnya kerana itulah peranan utama lelaki sejati.
Kata Kata Bijak Lelaki Sejati, Setia dan Sholeh Lelaki soleh tidak akan lupa dengan hari alam abadi tetapi menjadikannya sebagai tujuan yang utama. beliau bekerja didunia untuk mencari laba di akhirat, bukannya mengejar keduniaan semata-mata. Dengan cara ini, usahanya akan senantiasa berhasil dan berjaya didunia dan akhirat.
Share:

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Recent Posts

Pesan kata

Saya Hanya Blogger Pemula Yang Selalu Ingin Berkarya.